Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde “Marmara Denizine kirlilik taşıyan noktasal kaynakların tamamının kontrol altına alınabilmesi için, arıtma yöntemine ve debisine bakılmaksızın tüm arıtma tesislerinin online olarak izlenmesine yönelik mevzuat çalışması yapılması” ve “soğutma sularının tesislerin girişinde de online olarak izlenmesine yönelik mevzuat çalışması yapılması” hükümleri Bakanlıkça karara bağlanmıştır.
Marmara Bölgesinde bulunan Atık su arıtma Tesislerinin Gerçek Zamanlı İzlenmesi” konulu genelge kapsamında, kurulu kapasitesi 1000 m3 /gün ile 5000 m3 /gün aralığında olan atıksu arıtma tesisleri, ön arıtma tesisleri, derin deniz deşarjı yaparak çıkış sularını alıcı ortama deşarj eden tesisler (kesikli çalışan tesisler hariç); arıtma tesisi giriş ve çıkış debileri ile numune alma yönünden; suyu ısı transferi amaçlı (soğutma suları) kullanarak alıcı ortama deşarj eden tesisler ise, giriş ve çıkışlarından debi ve sıcaklık yönünden Bakanlıkça online takibe alınacağı bildirilmiştir.
İlgili genelge kapsamında, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova illerinde yer alan tesislerin, belirtilen esaslar çerçevesinde izleme sistemi kurulumlarının hızlandırılması bildirilmiştir.
İlgili genelge uygulamalarına ilişkin yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Atıksu arıtma Tesisi projelendirmesi, işletimi ve mevzuat gerekliliklerinin yerine getirilmesi gibi tüm süreçlerde Bilgi Çevre olarak sizlere destek olmaktayız. Bilgi ve sorularınız için ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.