Atıksu ve Çevre İzni Hakkında
SARIYER BÖLGESİ MAHALLE VE KÖYLERİ ATIKSU ÇEVRE İZİN İŞLEMLERİ HAKKINDA
Atıksu Konulu Çevre İzni Nedir?
Yaşam alanlarında yer alan konut, işletme, tesis gibi yapıların oluşturdukları atıksuların alıcı ortamam yani çevreye zarar vermemesi adına yetkili merciler tarafından belirlenen şartlara göre kontrollü bertaraf işlemlerini kapsar.
Hangi Durumlarda Alınmak Zorunludur?
Sarıyerde bölgesinde bulunan Tesis, işletme veya konutların bulunduğu yaşam alanlarında alt yapı sistemi bulunmuyorsa ve oluşan atıksular merkezi bir Kanalizasyon Hatlarına bağlı değil ise Atıksu Çevre İzni (atıksu deşarj izni) alınması zorunludur.
Eğer atıksu alıcı ortam diye tanımladığımız dere, göl, nehir gibi su kaynaklarında deşarj edilmesi veya bahçe sulamada kullanılması durumunda çevre izin alması gerekmektedir.
Oluşan atıksular ise evsel ve endüstriyel olabilir. İlk başta konutlardan yani mutfak ve lavabolardan kaynaklar atıksuların çevresel kirlilik yaratmadığı düşünülebilir. Fakat herhangi bir laboratuvarda atıksuyun analizi yapılınca ne derece kirletici olabileceğini görmek mümkün.
Yapılacaklar İşlemler Nedir?
Çevre İzni Alan Firmalar ve Şirketler
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izin kapsamında olan tesis, işletme ve konutlar için rehberlik görevi için Çevre Danışmanlık Firmalarını yetkilendirmiştir. Çevre danışmanlık firmasında bulunan uzman çevre görevlileri tarafından tesisinizin mevcut durumu değerlendirilerek bir yol haritası ve aksiyon planı yapılır. Peki biz kendimiz yapamaz mıyız diye düşünüyorsunuz haklı olarak. Tüm başvuruların çevre görevlisi tarafından yapılarak mobil veya elektronik imza ile imzalanması gerekmektedir. Çevre danışmanlık firması ile çalışmak kanunen zorunlu bir işlem olarak karşınıza çıkmaktadır.
Atıksuyu Miktarı Ne Olmalıdır?
Bir diğer konuya gelirsek bizim izin alma zorunluluğu oluşturacak kadar atıksumuz yok diye düşünebilirsiniz. Bu konuda karşımıza Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği çıkmaktadır. Ve yönetmeliğe göre 80 kişi ve üzeri tesisler atıksu arıtma tesisi kurmak zorundadır. Bu nedenle uzun süre devam eden fosseptik de biriktirme ve vidanjör ile çektirme işlemi artık geçerliliğini yitirmiştir.
Küçük bir hesap yaparsak ; 25 tane konut bulunan bir site , bir konut da 4 kişi yaşadığı düşünürsek 25*4 = 100 kişi. Bu site atıksu arıtma tesisi yaptırma ve atıksu konulu çevre izin alma zorunluluğu vardır.
Aynı gün içinde hem güneşten yandığımız hem de esen rüzgardan üşüdüğümüz, şemsiyeyi yanımıza almadan dışarı çıkamadığımız şu günlerde, kapınızın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetçileri tarafından çalması an meselesidir.
Denetim esnasında bilmiyordum haberim yoktu denilmesi de cezaların kesilmesinin önüne geçmemektedir. Çevre kanunu 20. Maddesi kapsamında kesilen Atıksu Konulu Çevre Cezaları meblağları oldukça yüksektir.
Birkaç adet örnek vermek gerekirse,
- Kurulması zorunlu olan atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara = 145.890 TL
- Çevre görevlisi bulundurmayanlara ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara, = 9.719 TL
- Bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere = 14.578 TL
Önlem almak ceza ödemekten daha ucuzdur.
Bu süreçte deneyimli ekibimiz, bir çok tesisinin atıksu arıtma tesisini kurma ve atıksu izinleri alma ki birikimlerimiz ile sizlere destek olmaktan mutluluk duyarız.
Hep birlikte yaşanılacak çevre için size bir telefon mesafesindeyiz.
Bilgi Çevre Danışmanlık Sizin Adınıza Çevre İzin İşlemlerinizi Gerçekleştiren Profesyonel Bir Çevre Danışmanlık Firmasıdır.